Jaarlijks wordt er wereldwijd op de derde zondag van november een herdenking georganiseerd. Dit jaar vindt de herdenking plaats op 15 november 2020. Door de ontwikkelingen rond het coronavirus, hebben de VVS bestuurders het besluit genomen, voor het eerst in 25 jaar geen fysieke bijeenkomst te organiseren. Het initiatief van de jaarlijkse herdenking gaat uit van de internationale organisatie FEVR (Fédération Européenne des Victimes de la Route). Dat betekent, dat alle aangesloten landen hun verkeersslachtoffers herdenken op dezelfde dag! In Nederland wordt deze dag door de Vereniging Verkeersslachtoffers georganiseerd.

Herdenking 2020

De Vereniging Verkeersslachtoffers, zich laten inspireren, om op de wereldwijde herdenkingsdag, passend in deze tijd, aandacht te geven, aan dit belangrijke moment om in verbondenheid stil te staan bij de vele verkeersslachtoffers en nabestaanden in Nederland.

Thema Herdenking: Verkeersveiligheid: Dat doen we samen.

herdenking2020

Zondag 15 november 2020 | The world Day of Remembrance for Road Traffic Victims. Onderstaand een uitgebreide VVS boodschap in film.

Daarnaast hebben we veel ceremoniële bijdragen van Provincies in Nederland ontvangen. Deze zijn via deze link te bekijken.

Brand een kaars
Ook roepen we iedereen op om vrijdag 15 november 2020 een brandende kaars voor het raam te plaatsen om zo symbolisch de verkeersslachtoffers te herdenken. Mogen wij u verzoeken, indien van toepassing, hieraan zoveel mogelijk bekendheid te geven binnen uw organisatie en/of belangstellenden daarbuiten.

Terugblik eerdere herdenkingen

De herdenking in 2019 was op zondag 17 november 2019 in Tilburg. Dit was de 24e keer dat deze herdenking plaats heeft gevonden. Met deze herdenking krijgen verkeersslachtoffers een gezicht en een stem!
> U kunt hier meer informatie lezen over de FEVR.

Het thema in 2019: “Hou me vast”

Het thema is niet zomaar gekozen, maar verwijst naar de behoefte dat verkeersslachtoffers vastgehouden willen worden. Soms bedoelen we dit letterlijk, vaak bedoelen we het figuurlijk. Nabestaanden en verkeersslachtoffers, die letsel opgelopen hebben willen gehoord en gezien worden. Ze willen hun verhaal kwijt, niet één keer maar meerdere keren.
> Download hier de uitnodiging van de Nationale Herdenking 2019

Herdenkingsboekje

Ieder jaar maken we een herdenkingsboekje. Hieronder kunt u de Herdenkingsboekjes van de afgelopen jaren downloaden.
> Herdenkingsboekje 2019
> Herdenkingsboekje 2018
> Herdenkingsboekje 2017

Uit de Herdenking van 2017

Het afgelopen jaar –jaar 2017- hebben we naast de ruim 21.000 ernstige verkeersgewonden, te maken met 613 dodelijke verkeersslachtoffers in Nederland. Op uitnodiging van (het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Fryslân) Het ROF -en- in het kader van Leeuwarden als Culturele Hoofdstad, zijn wij hier bijeen in de Panoramazaal van de AchmeaToren, die vandaag exclusief open is voor de bezoekers van de Herdenking. Wij kijken vanuit deze zaal uit op het Wilhelminaplein, waar 613 lege stoelen staan opgesteld, één voor ieder dodelijk slachtoffer in 2017. Een indrukkende beeltenis, deze 613 stoelen staan symbool voor de verkeersslachtoffers die ons binnen Nederland in 2017 zijn ontvallen.

Het verhaal van Jetty

Hij kreeg een taakstraf van 180 uur, ik levenslang!!

Op 23 september 2011 was ik na een avonddienst als wijkverpleegkundige op weg naar huis. Op ongeveer 10 minuten fietsen van huis moest ik wachten voor een rood verkeerslicht. Links van mij stond een auto te wachten ook voor het verkeerslicht. Toen mijn licht groen werd, ben ik op de fiets gestapt. Dan ben ik een stukje kwijt. Ik werd “wakker” toen ik klem onder mijn fiets onder de auto lag en over het asfalt werd geschoven. De automobilist remde niet!

> Lees het hele verhaal >
> Lees meer verhalen van verkeersslachtoffers >

Laat uw stem horen!

Heeft u tips, aandachtspunten, een vraag of wilt u meer informatie? Vul dan het formulier in en we nemen contact met u op. 

Form
naamemailfield
berichtfield

Alcoholslot moet een standaard veiligheidsmaatregel worden >>